شرح خدمات مطالعات و طراحی
مرحله اول – قسمت اول ( شناسایی و بررسی اولیه )
۱. گرد آوری اطلاعات و انجام مطالعات پایه
- مذاکره و تبادل نظر با کارفرما و کسب اطلاع از نیازمندیهای فعلی و آینده پروژه
- بازدید محلی و کسب اطلاعات از موقعیت زمین از قبیل محدوده ، همسایگی ، وسعت ، شیب عمومی ، منظر مستحدثات و تأسیسات موجود در زمین ، عوارض طبیعی مشهود ، آثار زیست محیطی ، موقعیت زمین از نظر طرح هادی یا جامع یا تفضیلی و همچنین دستورالعملهای مربوط .
- جمع آوری اطلاعات مربوط به امکانات منطقه در تأمین تأسیسات زیر بنایی مورد نیاز پروژه از قبیل راههای ارتباطی ، شبکه های آب ، برق ، گاز ، مخابرات ، فاضلاب در وضعیت موجود و همچنین کسب اطلاع از طرحهای آینده مربوط به گسترش شبکه های یاد شده .
- بررسی کلی در مورد وضعیت زمین ، شامل زمین شناسی ، زلزله و وضعیت گلها ، مکانیک خاک ، آبهای زیر زمینی ، نفوذ پذیری زمین ، دفع آبهای سطحی و سایر موارد موثر در انجام مطالعات از طریق بازدید محلی و مشاهدات عینی و جمع آوری اطلاعات و مدارک لازم .
تبصره : در صورتی که نتیجه مطالعات یاد شده منجر به تشخیص نامناسب بودن زمین از نظر مهندس مشاور گردد ، لازم است مراتب را برای انجام آزمایشهای لازم و تصمیم گیری برای نحوه ادامه مطالبات ، به کارفرما اطلاع دهد .
- مطالعه ویژگیهای اقلیمی و جغرافیایی محل ، شامل گردآوری اطلاعات و مدارک در زمینههای:
۱-۵-۱. وضعیت بادها و مشخصههای مربوط به آن
۱-۵-۲. میزان بارندگی و رطوبت هوا و تغییرات آن
۱-۵-۳. وضعیت تابش آفتاب در فصول مختلف ، میزان دما و تغییرات آن
۱-۵-۴. جهت قبله
- بررسی تاثیرات نتایج بررسیهای بالا بر استخوانبندی مطالعات پروژه و همچنین کلیات طراحی .
۲. بررسی و شناساییهای کلی کالبدی و ضوابط و مقررات
۲-۱. جمع آوری اطلاعات و بررسی در مورد معماری سنتی و جدید متداول در محل
۲-۲. جمع آوری اطلاعات و بررسی در مورد وضعیت ابنیه و مستحدثات همجوار با زمین محل احداث پروژه و همچنین بررسی کاربری آینده زمینهای مجاور بر اساس اطلاعاتی که بتوان از دستگاههای مربوط دریافت کرد.
۲-۳. بررسی ضوابط و مقررات شهرسازی و طرحهای مصوب شهری موثر در زمین و ساختمانهای پروژه ، و تدوین اثرات مقررات در مطالعات پروژه
۲-۴. مشخص کردن معیارها ، آیین نامهها و استانداردها ، که در طرح معماری ، محاسبات سازه و تأسیسات ، مورد استفاده قرار خواهد گرفت .
۳. بررسی و مطالعه در مورد مصالح ساختمانی و روشهای ساخت .
۳-۱. بررسی انواع مصالح ساختمانی و تأسیساتی محلی و پیشبینی نحوه کاربرد آنها در اجرای پروژه
۳-۴. بررسی سیستم های سازه مناسب پروژه
۳-۵. جمع آوری اطلاعات مربوط به روشهای ساخت متداول در محل و همچنین سایر روشهای ساخت دیگری که میتوان در پروژه مورد نظر به کار گرفت .
۳-۶. بررسی وضعیت مهارتهای نیروی کار محلی و اعلام نظر نسبت به آن
۴. بررسی سیستم تأسیساتی و تجهیزات مورد نیاز .
۴-۱. تعیین فهرست تجهیزات لازم برای عملکردهای مورد نیاز پروژه و تعیین فضاهای مربوط بر مبنای بررسی کاتالوگها و یا دریافت اطلاعات صنعتی و تولیدی .
۴-۲. بررسی و مطالعه کلیات سیستم های تأسیساتی مورد نیاز پروژه ، با توجه به شرایط اقلیمی منطقه، ضرورتهای فنی و امکانات دستیابی به دستگاهها .
۵. برنامه ریزی کالبدی
۵-۱. مطالعه ، بررسی ، تجزیه و تحلیل و تعیین نیازمندیهای کنونی و آینده پرژوه ، به منظور دستیابی به مبانی برنامه ریزی و تعیین الگوهای پایه با توجه به معیارها و استاندارهای انتخاب شده در بند ۲-۴.
۵-۲. انجام مطالعات لازم و ارائه برنامه فضایی و همچنین برنامه تفضیلی فیزیکی پروژه ، در این بخش از خدمات ، فضاها و سطوح لازم زیر بنا ، نحوه توزیع آنها در ساختمانهای مختلف ، نحوه استفاده از – این ساختمانها و روابط بین بخشهای مختلف پروژه تعیین شده و با نمودارهای لازم ارائه میگردد.
۵-۳. ارائه نمودارهای ارتباط ساختمانها در محوطه کلی ، نحوه کاربری زمین و نحوه استقرار ساختمانها در محوطه
۵-۴. تهیه دیاگرام و روابط اجزای مختلف هر ساختمان بصورت جداگانه، به منظور مشخص کردن ارتباطات افقی و عمودی و عملکرد هر یک از قسمتها
۵-۵. مقایسه گزینهها از نظر فنی و اقتصادی و انتخاب گزینه یا گزینه های برتر ( با توجه به مطالعات انجام شده در زمینه های معماری ، سازه و تأسیسات )
۶. تهیه طرح شماتیک و تهیه گزارش
۶-۱. طراحی سیمای کلی ساختمانهای پروژه و در صورت طبقاتی بودن ، نشان دادن تعداد طبقات، طریق قرار گرفتن آنها ، راههای ارتباط عمودی و افقی و مانند آن .
۶-۲. تهیه طرح کاربری زمین ، استقرار ساختمانها در محوطه و روابط بین آنها و تهیه پلان جانمایی.
۶-۳. تهیه نقشه های شماتیک ( معرف کلیات طراحی معماری )
۶-۴. پیش بینی مدت اجرای پروژه ، ارائه برآورد تخمینی از هزینه اجرای طرح پیشنهادی بر مبنای مترمربع زیربنا برای ساختمانها و کارهای محوطه سازی ، به تفکیک و نیز برای کل پروژه ، با توجه به قیمت ساختمانهای مشابه
۶-۵. تهیه فهرست عکسها ، نقشه ها و آزمایشهای مورد نیاز برای انجام مطالعات قسمت دوم مرحله اول .
۶-۶. تهیه برنامه زمانبندی کلی انجام خدمات مهندسی در قسمت دوم ، با توجه به زمان لازم برای تهیه عکسها ، نقشه ها و انجام آزمایشها .
۶-۷. نتیجه گیری از مطالعات و بررسیهای انجام شده ، تدوین و تنظیم گزارش مطالعات قسمت اول در قطع استاندارد برای ارائه به کارفرما .
مرحله اول – قسمت دوم ( تهیه طرح مقدماتی )
مطالعات این قسمت ، بر اساس مدارک و گزارش مصوب قسمت اول به شرح زیر انجام خواهد شد .
۱. مطالعات تکمیلی
- بازدید مجدد محل ، مطالعه و بررسی کاملتری از وضعیت زمین از قبیل شیب ، مسیلهای موجود ، عوامل فیزیکی و هر نوع عاملی که در معماری ، سازه و تأسیسات موثر خواهد بود ، در صورت نیاز .
- تعیین تعداد و نوع آزمایشها ، حدود و مقیاس نقشه ها و عکسها و نیز خدماتی که باید طبق برنامه زمان بندی توسط کارفرما انجام شود و پیشنهاد انجام آنها
- جمع آوری اطلاعات و آمار تکمیلی در ارتباط با راه حل یا گزینه انتخاب شده در مطالعات قسمت اول
- مطالعه تکمیلی در مورد روش ساخت و نحوه اجرای راه حل یا گزینه انتخاب شده ، از طریق مقایسه جدولهای فنی و اقتصادی حاوی امکانات و محدودیتهای عملکرد ساختمانها ، مصالح ، نیروی انسانی ( مهارتها و تخصصها ) زمان اجرا، راههای دسترسی و هر نوع عامل اساسی که بتواند در مقایسه مزبور تعیین کننده باشد .
- بررسیهای تکمیلی در مورد نوع مصالح مصرفی در ساختمانها
۲. مطالعات و طراحی معماری
۲-۱. مطالعه جامعتری از نیازها و توسعه آینده پروژه با پیشبینیهای لازم در طراحی ، با توجه به اثرات هزینهبری آنها ، در صورت وجود توسعه در مطالعات قسمت اول .
۲-۲. مطالعه کامل ارتباطات خارجی ساختمانها ، محوطه و خیابان بندی پروژه و طرح مقدماتی استقرار ساختمانها ، با توجه به عوارض طبیعی و ساختمانهای موجود ، شبکه های تأسیساتی ، امکانات اطفای حریق و تخلیه ساختمانها و رعایت مقررات ایمنی و پناهگاهها ، راههای دسترسی به شبکه ارتباطی ، جمع آوری و انتقال آبهای سطحی و زهکشی و هرگونه عوامل تعیین کننده حائز اهمیت .
۲-۳. مطالعات نهایی ارتباط افقی و عمودی داخل ساختمانها ، با توجه به عملکرد هر یک از فضاهای داخلی و الزامات برای استقرار ، نورگیری ، تراکم طبقات ، سیستم های تأسیساتی ، تجهیزات ، مقررات ایمنی ، اطفای حریق و تخلیه اضطراری ساختمان و غیره .
۲-۴. طراحی معماری ساختمانها و محوطه با انجام هماهنگی لازم با بخش های سازه ، سیویل و تأسیسات
۳. مطالعات و طراحی سازه
۳-۱. مشخص کردن مبانی محاسباتی سازه ساختمانها ، شامل بارگذاریها و غیره
۳-۲. تجزیه و تحلیل نتایج آزمایشهای ژئوتکنیک و مقاومت مصالح
۳-۳. طراحی مقدماتی سازه ، شامل تعیین نوع و حدود ابعاد شالوده ها ، ضخامت دیوارههای باربر ، دهانه و ابعاد تیرها ، ابعاد ستونها ، ضخامت دالها ، محل درزهای انبساط سایر عوامل تعیین کننده در طراحی .
۴. مطالعات و طراحی تأسیسات و تهیه مشخصات تجهیزات
۴-۱. تعیین مبانی طراحی تأسیساتی پروژه ، با توجه به عملکرد هر یک از ساختمانها، محاسبات جمعیتی ، شرایط اقلیمی ، محیطی ، بهره برداری و الزامات خاص طراحی .
۴-۲. مطالعه سیستم های مختلف تأسیساتی و برآورد کل نیازهای تأسیساتی به شرح زیر و بررسی فنی اقتصادی هر یک و انتخاب گزینه برتر
۴-۲-۱. تأسیسات بهداشتی ، شامل آب سرد و گرم مصرفی ، جمع آوری و دفع فاضلاب ، جمع آوری و دفع آب باران ، جمع آوری و دفع زباله ، آتش نشانی ، آبیاری ، گاز رسانی ، تأسیسات خاص مورد نیاز ، مانند آب بخار و یا گازهایی که برای کاربردهای خاص پروژه ، مورد استفاده دارند .
۴-۲-۲. تأسیسات گرمایی ، تعویض هوا و تهویه مطبوع ، شامل سیستم های گرمایی تعویض هوا –تهویه مطبوع ، تأمین و توزیع انرژی گرمایی و سرمایی .
۴-۲-۳. تأسیسات برق رسانی ، روشنایی و ارتباطی ، شامل :
- شدت روشنایی ، نوع چراغها و نحوه برقرسانی مناسب برای هر فضاء ، برآورد میزان برق عادی و اضطراری مورد نیاز پروژه و چگونگی تأمین و توزیع آنها .
- سیستم های ارتباطی و خبری ، از قبیل تلفن ، اعلام حریق ، صوتی و غیره
- سیستم های ایمنی ، شامل برقگیر و اتصال زمین
۴-۳. تهیه طرح تأسیساتی
۴-۴. تعیین مشخصات تجهیزات لازم و بررسی فنی – اقتصادی تجهیزات ، و ارائه پیشنهاد همراه با تعیین نیازهای ساختمانی و تأسیساتی مربوط به آن
۵. تهیه نقشه¬های مقدماتی و گزارش مطالعات شامل :
۵-۱. پلان جانمایی ساختمانها و محوطه و راههای دسترسی سواره و پیاده .
۵-۲. پروفیل از قسمتهایی از محوطه که شیب آنها در جاگذاری ساختمانها تعیین کننده است .
۵-۳. پلان کلیه طبقات هر یک از ساختمانهای پروژه ، که آرایش تجهیزات در قسمتهای مهم و اساسی ساختمان ، در آن منعکس شده باشد .
۵-۴. پلان بام کلیه ساختمانها .
۵-۵. نمای کلیه جوانب ساختمان با نشان دادن مصالح کاربردی نماسازی .
۵-۶. مقاطع طولی و عرضی از قسمتهای مورد نیاز .
۵-۷. نقشه های تفضیلی معماری مربوط به قسمتهای حایز اهمیت .
۵-۸ . پلان کلی سیویل محوطه ، شامل خیابان بندی ، شبکه جمع آوری و دفع آبهای سطحی و زهکشی و غیره ، همراه با مقاطع و جزئیات لازم .
۵-۹- نقشه های مقدماتی سازه، شامل محوربندی ، پلان شالوده ها ، پوشش طبقات ، حدود ابعاد ستونها ، تیرها ، شالوده ها و موارد مانند آن .
۵-۱۰. نقشه های مقدماتی شبکه های تأسیساتی ، شامل پلانهای جانمایی دستگاهها در موتورخانههای فرعی و اصلی ، تعیین محلهای عبور سیستمهای توزیع انرژی و همچنین دیاگرام شماتیک شبکههای لوله کشی برای سیستمهای توزیع انرژی و پیش بینی سایر نیازهای خاص تأسیساتی که در طرح معماری و سازه تأثیرگذار است .
۵-۱۱. مشخصات کلی مصالح مصرفی در نازک کاری ، نماسازی ، و همچنین مشخصات دستگاههای تأسیساتی و تجهیزاتی .
۵-۱۲. برآورد هزینه اجرای پروژه برای ساختمانها و محوطه ، با توجه به مشخصات فنی ساختمانها ، محوطه ، تأسیسات و تجهیزات ، بر اساس آخرین فهرست بهای واحد پایه و به صورت مترمربع زیر بنا و از طریق قیاس با هزینه ها ساختمانهای مشابه ، به تفکیک و نیز برای کل پروژه .
۵-۱۳. فهرست عکسها ، نقشه ها و آزمایشهای مورد نیاز برای انجام مطالعات مرحله دوم
۵-۱۴. برنامه زمان بندی کلی انجام خدمات مرحله دوم ، با توجه به زمان لازم برای تهیه عکسها ، نقشهها و آزمایشها
مدارک و گزارش مربوط به مطالعات انجام شده این قسمت ، در قطعهای استاندارد تهیه و کارفرما ارائه میشود .
مرحله دوم – تهیه طرح اجرایی
مطالعات این مرحله بر اساس مدارک و گزارش مصوب قسمت دوم مرحله اول ، به شرح زیر انجام خواهد شد . مهندس مشاور بر اساس مطالعات انجام شده ، شامل مدارک و گزارش قسمت دوم مرحله اول ، گزارش مکانیک خاک ، نقشه های توپوگرافی زمین و یا هرگونه مطالعات تکمیلی و یا هماهنگیهای لازم بین قسمتهای مختلف طرح معماری، سازه ، تأسیسات مکانیکی ، برقی وتجهیزات ، خدمات این مرحله را انجام میدهد . در این مرحله چنانچه انجام مطالعات تکمیلی در مورد نقشه برداری و آزمایشها ضرورت داشته باشد ، با پیشنهاد مهندس مشاور تایید کارفرما انجام خواهد شد.
۱. انجام محاسبات فنی و تهیه نقشه هایی اجرایی
- پیش بینی وضعیت توسعه طرح ( در صورت پیش بینی در گزارش مرحله اول ) در محاسبات و نقشه های اجرایی و همچنین ساخت آن در مراحل بعد .
- محاسبات فنی مورد نیاز برای کارهای معماری ، سازه ، تأسیسات مکانیکی و برقی ساختمانها و محوطه و تهیه نقشه های اجرایی به طور کامل ، با انتخاب مقیاس مناسب ، به صورتی که برای نشان دادن کلیه قسمتها و اجزای طرح ، هیچگونه ابهامی وجود نداشته باشد و حاوی کلیه اطلاعات ، محور بندیها ، اندازه و کذگذاریهای لازم و مشخصات مربو از جمله موارد زیر باشد، انجام خواهد شد .
۱-۲-۱. ابعاد ، محل و مختصات کلیه سوراخهای تأثیرگذار بر کارهای معماری و سازه ، شفتها، کانالها ، سقفها و کفهای کاذب و همچنین کلیه اجزای سازهای و تأسیساتی ، باید با مطالعه و هماهنگی کامل در نقشه های معماری ، سازه و تأسیساتی و تجهیزاتی بر حسب مورد ترسیم شود .
۱-۲-۲. جزئیات اجرایی کارهای معماری، سازه ، تأسیسات
۱-۲-۳. جدولهای نازک کاری برای کلیه قسمتهای داخلی ساختمانها ، با مشخص کردن فضای مربوط به آن و مشخصات نازک کاری .
۱-۲-۴. مختصات و ترازبندی شبکه گذرهای سواره رو ، دفع آبهای سطحی ، مقاطع طولی و عرضی گذرهای سوارهرو و جزئیات تأسیسات زیر بنایی و ابنیه در کارهای محوطه .
۱-۲-۵. جدولهای میلگرد و انواع پروفیلهای فولادی مصرفی در سازه ، حاوی شکل ، تعداد ، اندازه و سایر اطلاعات لازم .
۱-۲-۶. مشخصات دستگاههای برقی و مکانیکی و جزییات مربوط به آن ، همراه با دیاگرامها و نمودارها و جدولهای لازم ، از قبیل فلودیاگرام ، کنترل دیاگرام ، جدول لوازم کنترل ، رایزر دیاگرام و با نقشه ایزومتریک سیستمها و غیره ، بر حسب نوع نیازهای پروژه .
۲. تهیه مشخصات فنی
۲-۱. مشخصات فنی عمومی که رعایت آن در اجرای پروژه ضروری است ، بصورت موضوع ، شماره و تاریخ صدور و مرجع صادر کننده آن تعیین میشود .
۲-۳. مشخصات فنی خصوصی که برای اجرای پروژه مورد نیاز باشد در نقشه ها یا دفترچه مشخصات فنی درج میگردد .
۳. تهیه برآورد هزینه اجرای عملیات :
تهیه متره مقادیر کارهای اجرایی پروژه و تنظیم جدول برآورد هزینه اجرای کارهای مختلف ، بر حسب ابنیه ، تأسیسات برقی ، تأسیسات مکانیکی و تجهیزات ، به تفکیک ساختمانهای مختلف و محوطه سازی با استفاده از فهرستهای بهای واحد پایه ، با رعایت کلیه ضوابط و دستورالعملهای مربوط .
۴. تهیه برنامه زمان¬بندی اجرای کار :
تهیه برنامه زمانبندی کلی اجرای کار ، با در نظر گرفتن مدت معقول و متناسب برای اجرای فعالیتهای مختلف پروژه ، با توجه به امکانات اعتباری و تدارک مصالح و ماشین آلات
۵. تهیه شناسنامه پروژه :
این شناسنامه در بر گیرنده شرح پروژه ، خلاصهای از اطلاعات و آمار گردآوری شده که در طراحی مورد استفاده قرار گرفته است ، مشخصات اصلی پروژه ، از جمله سطوح زیر بنا و محوطه ، هزینه اجرای عملیات ، برآورد قیمت واحد سطح ساختمانها و محوطه ، روش اجرا ، تغییرات احتمالی نسبت به مطالعات مرحله اول و همچنین توجیه تغییرات اعمال شده و غیره میباشد .
۶. ارائه مدارک و گزارش مرحله دوم به شرح زیر :
۶-۱. شناسنامه پروژه
۶-۲. دفترچه محاسبات فنی ، همراه با نتایج گزارشهای مطالعات زلزله ، زمین شناسی ، ژئوتکنیک ، مقاومت مصالح و مانند آن ( یک نسخه )
۶-۳. دفترچه ریز متره مقادیر ( یک نسخه )
۶-۴. مشخصات نفی ( بشرح بند ۲ )
۶-۵. فرم پیمان ، شرایط عمومی پیمان ، دعوتنامه شرکت در مناقصه ، شرایط مناقصه ، ضمانتنامهها ، تعهدنامهها ، برگ پیشنهاد قیمت ، طبق آخرین نمونه مصوب ( یک نسخه )
۶-۶. فهرست بخشنامه ها و دستورالعملها ( یک نسخه )
۶-۷. شرایط خصوصی پیمان
۶-۸. فهرست بها و مقادیر
۶-۹. برنامه زمانبندی کلی اجرای کار
۶-۱۰. نقشه های اجرایی